Over Pays D’OC IGP

Pays d’Oc IGP is een officieel wijn kwaliteitslabel en vertegenwoordigt zo’n 13.000 wijnmakers. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek en is volume marktleider in export van Franse wijnen.

 

Pays d’Oc IGP staat bekend om zijn vins de cépage, dit zijn wijnen gemaakt van één druivenras. Er mag wel wat wijn van andere druiven worden toegevoegd zonder dit te vermelden, zolang de toegevoegde hoeveelheid van de ‘andere’ druif of druiven in totaal niet meer bedraagt dan 15%.

Pays d’Oc IGP wijnen onderscheiden zich op een aantal punten van andere wijnen uit Frankrijk. Bij de wijnen van Pays d’Oc IGP zijn er 58 toegestane druivenrassen, wat voor Franse begrippen echt uniek is. Het feit dat de regels wat soepeler zijn, trekt jonge, avontuurlijke wijnmakers aan die goed inspelen op de vraag vanuit de markt en oog hebben voor een goede branding van hun wijnen. Typisch Franse etiketten met een ouderwets chateau erop zul je hier dus niet veel tegenkomen.De focus ligt bij Pays d’Oc IGP op mono cépage wijnen, echter worden er ook bicépage en blends gemaakt. Zoals Pays d’Oc IGP dat beschrijft: Liberty of Style!

Daarnaast zijn er ook veel gevestigde wijnmakers die overstappen van ‘appelation’ wijnen naar IGP-wijnen omdat ze meer kunnen experimenteren en hogere opbrengsten van hun wijngaarden kunnen behalen. Ondanks de vrijheid zorgt het professionele test panel van Pays d’Oc IGP er voor dat alle wijnen uitvoerig worden gecontroleerd, zodat de kwaliteit van de wijnen gewaarborgd blijft. In veel appellations van de Languedoc mogen geen wijnen van één druif worden gemaakt, en onder het Pays d’Oc IGP label kan dit wel. De wijnen zijn echter nog even goed, en soms zelfs beter. De wijnen die onder het Pays d’Oc IGP label vallen, zijn in de afgelopen 25 jaren van steeds betere kwaliteit geworden en je kunt er tegenwoordig blindelings op vertrouwen dat je met het kopen van een Pays d’Oc IGP een uitstekend glas wijn in huis haalt en kunt serveren aan je gasten.